Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Šerlok Homeless

17. 11. 2010 20:56
O tom Sámovi jsem čet

(možná na anglické Wiki) něco v to smyslu, že ho Frankové poslali, aby vedl slovanské kmeny proti Avarům (kteří by pak neohrožovali východní hranici franské říše a její obchodní, popř. mocenské zájmy za touto hranicí). To se Sámovi podařilo, jenže se to Frankům trochu vymklo: Sámovi stoupla sláva do hlavy, měl x manželek a postavil se proti svým mandatářům. :-) Když teda chtěli Frankové vynutit své mocenské zájmy, tak se Sámo postavil proti nim.

Po Sámově smrti nicméně nikdo z jeho synů žezlo nepřevzal, nebyl dědičným vládcem, Avaři dál najížděli, ale postupně se rozplynuli mezi Slovany a smísili se s nimi.

0 0
možnosti
J

jancinert

18. 11. 2010 0:42
Re: O tom Sámovi jsem čet

Nejsem si takhle z hlavy jistý, ale toto myslím poprvé publikovali M. Lutovský - N. Profantová v "Sámova říše" (1995), tedy pokud myšlenku nepřevzali od někoho dřívějšího. Je to pouhá spekulace, která nemá žádný reálný ani informační základ a zřejmě byla stvořena pro obohacení textu knihy.

Také si myslím, že není možné vytvářet teorie o možné kontinuitě Sámem ovládaného území s pozdějšími předvelkomoravskýmy sídly.

0 0
možnosti
PH

kostej_

5. 11. 2010 0:25
kořen by asi šel vysvětlit

zkrácením dlouhého Augustianis na Gustianis či rovnou na "Gustis/Gastis", burg by hádám znamenalo obsazení nějakými Germány po odchodu |římských vojsk, ale co znamená to "wo"? (i když mě napadá v souvislosti s Germány se nabízí označení místa - "kde", ale je to někde podložené?)

0 0
možnosti
J

jancinert

5. 11. 2010 0:43
Re: kořen by asi šel vysvětlit

Děkuji za příspěvek, ale zjevně patříte k těm, kterým můsím zase poradit, že vpravo dole pod reklamou je možno kliknout na http://www.bylotojinak.cz . Dostanete se tak na plné znění článku o Wogastisburgu.

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 11. 2010 21:36
poněkud slabé argumenty,

a aspoň si dejte do nadpisu otazník, když nejde o skutečné nalezení Wogastisburgu (potvrzné třeba archeologickými nálezy či třeba dobovými dokumenty), ale pouze o další xtou neověřenou teorii, spíše spekulaci.

Můžeme začít tím, že my ani dnes nevíme kde přesně a odkud kam Sámova říše sahala, takže se pouze spekuluje o tom kudy jí měly francké armády napadnout, popřípadě jak autor uvažuje za jakou přírodní překážkou se měly spojit .

Ba právě naopak - Fredegarova kronika jasně uvádí že se tyto armády nespojily vůbec a operovaly zcela samostatně, přičemž pouze jedna z nich byla poražena u Wogastisburgu. Ba dokonce že ta samá kronika uvádí cíl Sámova protiútoku Durynsko, což naznačuje směr přes ašský výběžek a tedy šumavské hvozdy.

No a co si myslet o argumentu nalezení shody ve slovech o Au-gust-ian-is a Wo-gast-is-burg. ani nemuvě....;-D

0 0
možnosti
J

jancinert

4. 11. 2010 22:16
Re: poněkud slabé argumenty,

1 - Není žádná zmínka o existenci Sámovy říše, pouze informace, že v době protiavarského povstání si Slované zvolili Sáma za vládce.

2 - Nespojili se právě proto, že došlo před spojením k porážce hlavního voje, tedy Austrasijců.

3 - Není žádná zmínka o tom, že by Sámo napadl Durynsko.;-D

0 0
možnosti
LH

hvarcz

4. 11. 2010 20:14
hmm

poražen jeden ze tří proudů, nenašel jsem info že se Langobardi a Alamani spojili dohromady, cesta austrasijců z Mét na západ, tedy spíše na území České republiky než někam k Dunaji na jih, po zahnání austrasijců je zmíněno že sámo vpadnul do Duryňska, ale proč by to dělal když zvítězil na jihu a tam měl tedy i vojsko co stálo za to?

Hodnocení Sáma jako dobrodruha s organizačním a obchodním talentem je fajn - další takovej dobrodruh Čingis udělal ohýnek z půlky světa a kdyby neumřel tak by vydrancoval i Řím.

0 0
možnosti
J

jancinert

4. 11. 2010 20:45
Re: hmm

O spojení Langobardů a Alamanů skutečně žádná iformace není. Ale následné spojení bylo vlastním principem tažení ve více proudech. Tím odpadá průnik Austrasijců do Čech, protože pak by se jednotlivé proudy nemohly spojit po překonání hlavní terénní překážky.

O tom, že Austrasijci táhli směrem na západ a Sámo vpadl do Durynska, jak uvádíte není nikde žádná zmínka.

0 0
možnosti
D

Draggo

4. 11. 2010 18:57
Naslo se

tam nekde v okoli bojiste z te doby? Nebo neni moznost to tam archeologicky prozkoumat?

0 0
možnosti
J

jancinert

4. 11. 2010 19:06
Re: Naslo se

Na ruinách Augustiana vzniklo středověké město, které přetrvává dodnes. Tím jsou možnosti archeologického výzkumu velmi omezené. Výzkum v zásadě spočívá jen v záchranném archeologickém výzkumu při nové výstavbě nebo rekonstrukcích.

Podstata boje u Wogastisburgu byla snahou dobýt toto místo, nebyla to tedy bitva v poli. Nalézt doklady dobývání ruin z této doby je v takovém případě v podstatě nemožné.

0 0
možnosti
F

Faustino

4. 11. 2010 18:07
Pane autore

Přečtěte si knihu M. Ivanova "Podivuhodné příběhy", první kapitolu "Záhada Wogastisgurgu".

0 0
možnosti
J

jancinert

4. 11. 2010 18:48
Re: Pane autore

Děkuji za doporučení. Četl jsem jí "za mlada" a opravdu nevím, proč bych měl po několika desetiletích číst knihu, která je popularizací tehdy známých informací a názorů.

0 0
možnosti
S

seelen

4. 11. 2010 15:23
Studujte jméno

Tuhošť a jeho kořeny;-) další názor.

0 0
možnosti
J

jancinert

4. 11. 2010 15:56
Re: Studujte jméno

Nevím co bych měl studovat na názoru F. Palackého z roku 1844, že Wogastisburg má souvislost s německým názvem Taus pro Domažlice, který má hypoteticky vycházet z Togastisburg (Tuhošťův hrad). Přeměna W- na T- je etymologicky nepřijatelná a tím, mimo jiné, tato hypotéza odpadá. Nejste náhodou od Domažlic?

0 0
možnosti
OK

iacobau

4. 11. 2010 15:12
Ockhamovu břitvu na vás!

Vědeckou tezi lze vyvrátit. Vaše a Dänikenovy nápady ne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2662x
Nezávislý historik, autor knihy Bylo to jinak (2008) a Vznik přemyslovské državy – Od oráče Přemysla po knížete Boleslava (2021), více na http://www.bylotojinak.cz/vznik-premyslovske-drzavy.


p { margin-bottom: 0.21cm; background: transpa

Seznam rubrik

Oblíbené články