Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

erth

18. 2. 2010 23:11
-

   zvláštní, že argumentujete názorem historiků z 19. stol., tito šoumeni též určili svatováclavský meč jako gotický.. Snad jste si všiml, jak osvícenský přístup (a jiné) zaplevelil historii. Koukl jsem na  váš starší článek o problému s nezafincováním výzkumu DNA u Přemyslovců, nesmíte se divit, historická DNA ještě před 2 roky bylo politicky nekorektní téma, proto problém s granty. Mohl jste si všimnout bučení a odkud pocházelo.

0 0
možnosti

jancinert

19. 2. 2010 20:27
Re: -zvláštní, že...

Já tím názorem neargumentuji, jenom ho uvádím v základním seznámení s historií názorů na Kristiánovu legendu. Osvícence bych za šoumeny nepovažoval, prostě dělali co mohli na základě informací, které tehdy měli k dispozici. Za větší šou považuji konec 20. století, kdy je známo daleko více informací a přece se výklad o naší nejstarší historii stále prolíná s národnostními přístupy 19. a 1. pol. 20. století. Co se týče grantů souhlasím, ale teprve budoucnost ukáže jestli to byla opravdu pouze krátkodobá záležitost.

0 0
možnosti

jancinert

18. 2. 2010 21:13
Re: Je to na vás

Opravdu velmi vtipné a je vidět, že tomu rozumíte. Skutečný balzám na duši. Jenže jste si po tom obědě trochu déle zdřímnul. K vyvrácení pravdivosti Kristiánovy legendy jsem přispěl v před rokem vydané knize Bylo to jinak. Tam jsem i doložil, že třeštidlo skutečně nelze brát vážně, ale i pekařův bochník je dnes již hodně starý a nepoživatelný. Neobsahuje totiž přísady, které známe dnes.

0 0
možnosti

rezjir

19. 2. 2010 8:32
Re: Je to na vás

A co králík ten vám nechutnal?  Vůbec se tou otázkou nezábývám, jenom jsem měl co k dočinění s tím králíkem,  takže nevím co se dnes děje na této frontě. Ale vyvrátil jste v té své studii možnost, že kristiánova legenda byla psána buď na základě nějaké literární, nebo orální tradice. Víte přece, jak chodilo ve středověké literatuře podle Curtia.

A pokud o tom jste měl knihu, tak nemělo význam zde pouze naznačovat, ale také převzít nějaké závěry?

0 0
možnosti

rezjir

18. 2. 2010 20:41
Je to na vás

co s tím uděláte? Buď díru do světa, a nebo budete mít z ostudy kabát. Ale makejte, než vás někdo předběhne. Raději vám doporučím králika, ten skvělý, i k nedělnímu obědu se hodí. To třeštidlo neberte vážně, raději berte, co upekl pekař. A smetanka k tomu navíc, to bodne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2662x
Nezávislý historik, autor knihy Bylo to jinak (2008) a Vznik přemyslovské državy – Od oráče Přemysla po knížete Boleslava (2021), více na http://www.bylotojinak.cz/vznik-premyslovske-drzavy.


p { margin-bottom: 0.21cm; background: transpa

Seznam rubrik

Oblíbené články