Neoslavené výročí – Před 1100 roky začal vznikat český stát

27. 10. 2009 14:08:19
Dosavadní výklad nejstarší české historie předpokládal, že prvotním státotvorným projevem bylo přijetí křesťanství knížetem Bořivojem. Jenže historická věda není legenda o křesťanském mučedníkovi. Skutečný státotvorný proces byl zahájen roku 909. Tohoto roku došlo k první přemyslovské územní expanzi a to do jižních Čech. Získali tak monopol na obchod se solí v téměř celých Čechách a zřejmě částečně i na Moravě. Vzestup přemyslovské moci byl zahájen.

Tehdy Přemyslovci ovládli, dosud ne zcela objasněným způsobem, velkou část jižních Čech. Zřejmě využili devastace jižních Čech Staromaďary a vybudovali zde nové místní ústředí, hradiště Doudleby. K němu převedli solnou stezku vedoucí od rakouského Salzburku do nitra Čech a začali ovládat trasu solné stezky vedoucí i do dalších, nepřemyslovských knížectví. Není pak divu, že významný doudlebský úděl byl přidělen Spytihněvovu mladšímu bratrovi Vratislavovi a později také knížeti sv. Václavovi. Ze cla na sůl plynoucí bohatství vedlo k vybudování nového přemyslovského ústředí, Pražského hradu a později i velké baziliky sv. Jiří. Byť se to někomu může zdát překvapivé, není na tom nic zvláštního. Velká Morava vznikla na Jantarové stezce a podstata říše Boleslava I. také spočívala v ovládnutí co nejdelšího úseku obchodní magistrály mezi Saskem a Kyjevem.

Proč nevzpomínáme na takové kulaté výročí? Jsme zvyklí si připomínat bolestínská jubilea, kdy nám Čechům někdo ublížil a kdy jsme se vymanili z područí toho, kdo nám ublížil. Vlastní podstata naší historie nám pak uniká.

Ba co víc, nechceme se vzdát svých stávajících neměnných jistot a odmítáme nové. Když jsem upozornil paní Ivetu Toušlovou na možnost natočení reportáže pro Toulavou kameru na ČT o Doudlebech, jejich mimořádné minulosti a významného výročí založení, byla odpověď stručná: Děkujeme za zajímavou knihu pro Ivetu Toušlovou a věříme, že náš pořad Toulavá kamera budete se zájmem sledovat i nadále“. Bylo velmi milé, že byla přiložena její vlastoručně podepsaná fotografie. Když jsem na totéž upozornil starostu Doudleb a poslal mu pro vysvětlení svojí knihu Bylo to jinak, vůbec se neobtěžoval s odpovědí.

Také jste si všimli, že v ČT jsou vysílány pořady o historii pouze zakoupené ze zahraničí? Prozradím vám proč. Dotazy jsem zjistil, že zde není zaměstnán nikdo, kdo by byl zaměřen na starší českou historii. Je prostě snadnější vnucovat divákům, že je důležité co kdo včera řekl, co na to někdo jiný řekl a co dnes na to aktuálně další řekl. Následující den už sice nikdo neví co kdo řekl, ale to je jedno, protože někdo zase něco řekl a někdo jiný na to něco řekl.

Autor: Jan Cinert | úterý 27.10.2009 14:08 | karma článku: 22.92 | přečteno: 1603x

Další články blogera

Jan Cinert

Domnělé výročí 1 100 let v roce 2021 od údajného zavraždění kněžny Ludmily

V roce 1929 se slavilo 1 000 let od údajného zavraždění knížete Václava roku 929. Tedy o sedm roků dříve, nežli kronikář Widukind uvedl počátek vlády Boleslava I. k roku 936. Letos se opakuje stejná chyba u úmrtí kněžny Ludmily.

9.9.2021 v 12:39 | Karma článku: 15.64 | Přečteno: 862 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 391 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2661

Nezávislý historik, autor knihy Bylo to jinak (2008) a Vznik přemyslovské državy – Od oráče Přemysla po knížete Boleslava (2021), více na http://www.bylotojinak.cz/vznik-premyslovske-drzavy.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...