Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jancinert

17. 8. 2010 16:00
Re: a...

Přes usilovnou snahu opravdu nevím, jak na Váš příspěvek reagovat. Nemůžete jej trochu rozvinout?

0 0
možnosti

antropos

17. 8. 2010 3:20
Rozumí tomu někdo?

Přiznám se, že já ne!

0 0
možnosti

jancinert

17. 8. 2010 3:42
Re: Rozumí tomu někdo?

Už se asi budu trapně opakovat, ale přečtěte si pro pochopení plnou verzi článku na http://www.bylotojonak.cz;-(

0 0
možnosti

fáfa

17. 8. 2010 2:01
Ještě dodatek

Váš výklad mi připadá stejnej jako nápad Záviše Kalandry - pohanský knížata jsou jména dnů v tejdnu. Ale budiž. Jen v tý znojemský rotundě mohli naplácat kohokoliv. Ne Přemyslovce. Až to uvidíte, zůstanete v úžasu. Jak je autor trefil.

0 0
možnosti

jancinert

17. 8. 2010 16:09
Re: Ještě dodatek

Záviš Kalandra naznačil cestu, ale díky stavu poznání a informovanosti před padesáti lety došel k nepřesnému a nepřijatenému řešení. I tak je jeho přístup s opozicí proti "Pekařovskému" výkladu našich nejstarších dějin stále poučný.

0 0
možnosti

fáfa

17. 8. 2010 1:48
jak jste na tohle přišel ?

Vycucal jste si to z prstu, jen tak jste si to vymyslel, nebo jaké máte zdroje ? Na znojemské rotundě je fascinující právě to, že autor fresek, ačkoliv nemohl tušit o Kosmově kronice, zobrazil přemyslovce, tak jak byli obecně vnímáni, dokonce je zobrazil věrně, ty protáhlé obličeje, ano, to jsou Přemyslovci. I podle kosterních pozůstatků to přesně sedí. "Malíř" před devítisty lety vytvořil galerii vládnoucího rodu, jemuž Bůh uložil na bedra správu země a zodpovědnost za ni. Všimnul jste si třeba že Přemysl oráč má na oněch freskách jako rádlo falický symbol ? Všimnul ? A víte proč ?

Celý je to moc zajímavá věc. ale jak je dnes v obecném povědomí výklad dějin podle Jiráska (žižka hrdina, třista let útlaku...) existovalo dříve i jiné povědoní.

Tak jako za Kosmy existovaly "staré pověsti české", tak už dávno před Kosmou byly staré pověsti moravské, které se ovšem nedochovaly, nicméně existovat nusely. Tvůrce fresek ve znojemské rotundě jen ztvárnil už v tý době starou legendu.

0 0
možnosti

jancinert

17. 8. 2010 2:44
Re: jak jste na tohle přišel ?

Nerad bych, aby jste si následující bral osobně. Váš příspěvek je obecným vyjářením vykojelejení z reality v posledních desetiletích v historickém bádání. Takže, z části máte pravdu, zčásti jste ovlivněn i nemožnými názory, které nás se všech stran obklopují. Také jste zřejmě, alespoň původem z Moravy. Já jsem rodilý Pražák, a tak si mohu klidně dovolit výrok, že stávající výklad naší nejstarší historie je pragocentristický, protože jako Pražák nemohu být obviněn ze šovinismu. Tak jako není v rotundě zobrazen pražský mýtus, není zde ovšem ani moravský. Je to nadnárodní a nadrasový mýtus vycházející z astrálních principů a Slunce s Měsícem a hvězdami přece svítí na každého na zeměkouli stejně. Také zřejmě musím doporučit seznámení s plným zněním na http://www.bylotojinak.cz, neboť názor by si měl člověk vytvářet až po plné informovanosti.

0 0
možnosti

hurkajan

17. 8. 2010 1:30
být tak prostředky

na průzkum a obnovu památek historie myslím že bychom se dočkali nejednoho historického překvapení zatím mizí jeden pomník historie za druhým díky cizincům a kupodivu i státu jedinečné jsou i kamenická doupata z Černé vody na Jeseník nikde nepopsaná nezmapovaná ovšem za posledních pět let co jsem je neviděl už skoro zničená nadobro...

0 0
možnosti

vladimir.t.gottwald

16. 8. 2010 21:56
Ouha!

To zní velice logicky - díky! R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS