Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sv. Václav - světec a panovník, celkem zbytečná výstava

Včera byla v Národním muzeu zpřístupněna výstava připravená pod záštitou prezidenta Václava Klause a sponzorovaná pojišťovnou UNIQUA. Žádné skutečné, ani domnělé výročí sv. Václava nyní není.

Jádro nepříliš obsáhlé výstavy tvoří rukopisy a tisky, případně jejich faksimile, týkající se oslavování národního světce, knížete Václava. Přestože název výstavy obsahuje motto: světec a panovník, se skutečným historickým knížetem se zde nesetkáte. Naopak na informačním panelu je uveden nepřijatelný extrémní hagiografický názor, že svatováclavské legendy začaly vznikat záhy po jeho smrti. Z vědecké instituce Národního muzea se tak na čas stal kostel, kam se chodí uctívat křesťanský mučedník.

Vystavené exponáty vznikly nejdříve několik století po smrti sv. Václava a s jeho dobou nemají nic společného. Skutečným počinem, hodným renomované vědecké instituce zvané Národní muzeum, by bylo představení a řádné posouzení Wolfenbüttelského rukopisu Gumpoldovy legendy z doby kolem roku 1000. Ilustrace zobrazující zavraždění sv. Václava v této nejstarší dochované knize vzniklé na našem území, byla u nás dlouho známa pouze jako jednoduše obkreslená kopie a pak jako nekvalitní černobílá fotografie. V současné době je veřejně přístupné barevně a tvarově upravené vyobrazení v nedostatečném rozlišení na Wikipedii. Kvalitní digitální fotografii je nutné si zakoupit ve Wolfenbüttelské knihovně v SRN. Jenže tato naše nejstarší kniha do České republiky zjevně již smět nebude.

Zmíněná ilustrace je totiž považována za jeden z dokladů pravosti tzv. Kristiánovy legendy, protože na ní kněz zavírá dveře před sv. Václavem. O zavření dveří se zmiňuje pouze legenda Kristiánova, a tak by měla být starší nežli zmíněná ilustrace. Díky veřejné prezentaci by každý na vlastní oči viděl, že dveře jsou na ilustraci dodatečně neuměle přimalovány, obraz je tím záměrně zfalšován a je tedy naopak dokladem, že Kristiánova legenda je podvrh. Tím by ovšem většina naší historické literatury postavené na víře v pravost této legendy ztratila opodstatnění.

Náš prezident byl nucen tuto výstavu v rámci reciprocity zaštítit, protože její předchozí vídeňské provedení zaštítil rakouský prezident. Vynucenost přinesla plod v prezidentově zahajovacím projevu. Velmi správně dal Václavův odkaz do vztahu s naší současností, ale na základě podstrčených nepravdivých informací. Brilantní politik a ekonom, logicky nepříliš znající naší nejstarší historii, připomenul sv. Václava jako silného panovníka. Všichni přitom oprávněně vědí, že Václav byl naopak slabým nebojujícím panovníkem, a proto byl nahrazen silným a bojujícím Boleslavem I., sjednotitelem a tvůrcem našeho státu.

Prezident zaštítil nic nového nepřinášející výstavu, přitom nekorunovanému králi naší politiky posledních dvaceti let by spíše příslušelo zaštítit konkrétní významný vědecký projekt. Takovým, s obdobím knížete Václava souvisejícím, je projekt Archeosteon, který měl zjistit genetické vazby mezi prvními Přemyslovci. Tento velevýznamný projekt byl zastaven, protože nezískal grantovou podporu.

Od rakouské pojišťovny UNIQUA je chvályhodné, že tuto výstavu sponzoruje a zapůjčila na ní vzácný rukopis. Jenže prosperujícím subjektům by opět více slušelo spolusponzorství projektu důležitého pro objasnění našich nejstarších dějin. Zmíněný projekt Archeosteon potřebuje 20 mil. korun, čili částku velkou pro jednotlivce, avšak malou pro nadnárodní koncerny.

Není mým cílem odradit zájemce od návštěvy výstavy. Po formální stránce není špatná, jenom je třeba zdůraznit, že jejím smyslem je pouhé shlédnutí některých pozdněstředověkých rukopisů. Každý kdo přijde s tímto úmyslem bude spokojen.

Sponzorem je sice rakouská pojišťovna, ale výstava je vskutku naše, česká. Během prvního dne signalizoval zabezpečovací systém nestandartní situaci v místnosti se vzácnými exponáty, přestože se zde nikdo nenalézal. Přivolaný expert byl podle předpisu zamčen do přilehlé technické místnosti a po skončení práce se domáhal voláním a bušením svého vysvobození. Postarší dozorující personál to zjistil až za několik minut a dotyčné vysvobodil stejně, jako sv. Václav vězně na jedné z vystavených ilustrací.

Autor: Jan Cinert | čtvrtek 25.3.2010 20:36 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1614x
  • Další články autora

Jan Cinert

Domnělé výročí 1 100 let v roce 2021 od údajného zavraždění kněžny Ludmily

V roce 1929 se slavilo 1 000 let od údajného zavraždění knížete Václava roku 929. Tedy o sedm roků dříve, nežli kronikář Widukind uvedl počátek vlády Boleslava I. k roku 936. Letos se opakuje stejná chyba u úmrtí kněžny Ludmily.

9.9.2021 v 12:39 | Karma: 15,64 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Jan Cinert

Je svátek sv. Václava, takže si zase vyslechneme nemožné báchorky

Nemám vůbec nic proti konání poutí do Staré Boleslavi. Naopak přeji každému jeho osobní prožitky ve víře, stejně jako každému v jeho osobním počínání. Jiné to je s uznávaným výkladem o historii spojené se skutečným knížetem Václavem, který budeme opět poslouchat při sledování pořadu Dvojí život knížete Václava v České televizi.

28.9.2011 v 17:54 | Karma: 15,96 | Přečteno: 2317x | Diskuse| Společnost

Jan Cinert

Genetický výzkum Přemyslovců II – černý sen se stal skutečností

Drastická výpověď o stavu této společnosti a národní ostuda probíhají bez sebemenšího zájmu médií. Projekt Archeosteon, který měl uskutečnit genetický výzkum prvních Přemyslovců, opět nezískal finanční podporu od Grantové agentury ČR.

8.11.2010 v 12:00 | Karma: 25,82 | Přečteno: 4300x | Diskuse| Společnost

Jan Cinert

Sámův Wogastisburg nalezen

Snaha o objasnění umístění Wogastisburgu, kde Sámo zvítězil roku 631/632 nad franckým králem Dagobertem, trvá již dvě stě padesát let. Dosavadní hledači Wogastisburgu jej často umísťovali pokud možno do blízkosti svého bydliště, tedy němečtí do Německa, čeští do Čech, moravští na Moravu a slovenští na Slovensko.

4.11.2010 v 15:00 | Karma: 18,86 | Přečteno: 4693x | Diskuse| Věda

Jan Cinert

Tajemství maleb ve znojemské rotundě sv. Kateřiny odhaleno

Sto padesát let se zcela samozřejmě předpokládalo, že v rotundě sv. Kateřiny je vyobrazeno povolání Přemysla od pluhu a celkem dvacet sedm vyobrazených postav se štíty jsou přemyslovská knížata. Stále uplatňovaným oficiálním názorem je, že malby byly provedeny v závislosti na Kosmově kronice.

16.8.2010 v 16:25 | Karma: 16,26 | Přečteno: 3008x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2662x
Nezávislý historik, autor knihy Bylo to jinak (2008) a Vznik přemyslovské državy – Od oráče Přemysla po knížete Boleslava (2021), více na http://www.bylotojinak.cz/vznik-premyslovske-drzavy.


p { margin-bottom: 0.21cm; background: transpa

Seznam rubrik

Oblíbené články